2010. július 20., kedd

Alkotótábor Mátrakeresztesen



Mátrakeresztes „athénés” napjai

Körém magasodnak a hegyek, és én csak ülök a fa alatt megbabonázva ebben a csodálatosan szép faluban, Mátrakeresztesen.
Öt napos alkotótábort hirdetett a pásztói Athéné Alkotó Kör a tagjai részére, akik közül tizenöten jöttünk erre a festői szépségű helyre, hogy az együtt múlatott néhány nap élményekkel töltsön fel valamennyiünket. A Huberné Bognár Edit által szervezett tábort Pászti Szabó Zoltán költő, az AAK elnöke vezette. Festők és írók, költő és egy fotós rendezkedett be ideiglenesen a Boróka vendégházban, hogy néhány napig csak a művészeteknek éljen. Már az első nap sem telt el hiába, hiszen az egyesület egy antológia megjelentetését tűzte ki célul Nógrády Andor javaslatai alapján Athéné Almanach címen. A karácsony előtt megjelenő kötet a legnagyobb palóc, Mikszáth nyomdokaiban haladva mutatja majd be az Athéné Alkotó Kör tagjait munkáikon keresztül. Az irodalmi alkotások mellett a kör képzőművész tagjainak alkotásai is láthatóak lesznek a kötetben, amelynek a szerkesztését Csapó Lajos vállalt magára. A két évvel ez előtt megjelent Athéné Antológia után ez lesz az AAK életének második nagy kiadványa és az alkotótábor létjogosultságának, összetartó erejének bizonyítéka.
Még aznap este megszületett az első képzőművészeti alkotás is, Nógrády Andor Pinceajtó című festménye. Ez a kép vált azután a péntek este megrendezésre került kiállítás és irodalmi est meghívójává. Szegeden élő kedves költőnő tagtársunk, Szepsy Nóra néni valamikor a hatvanas évek elején tanított a faluban. Az azóta már nagymama , nagypapa korúvá érett egykori tanítványok és a falu lakói közül is többen eljöttek közénk a rendezvényünkre. Megható volt látni, ahogy az őszülő egykori kisdiák rózsát hoz volt tanító nénijének. Majd' fél évszázad sem tudta eltörölni a kölcsönös tisztelet és szeretet érzését tanító és tanítványai között. A rögtönzött kiállításon Tóth Henrietta, Stadler Árpád, Bottyán Katalin, Varga Csaba és Nógrády Andor képeit tekinthették meg a látogatók. Az ezt követő irodalmi esten versek, prózák váltották egymást elsősorban a szerzők – Pászti Szabó Zoltán, Szepsy Eleonóra, Kontra Marika, Csapó Lajos, G. Szabó Róza, Tóth Henrietta, Palóc Ica Pataki Katalin, Borsos Irén és Dinnyés József – felolvasásában. Az értékes és tartalmas délutánt késő estig folytatódott a spontán kialakult beszélgetésekkel.
Másnap természetesen folytatódott az alkotás a táborban, sorra születtek a festmények, versek, grafikák, prózák. A művészi munka mellett azonban jutott időnk sétára, rövid kirándulásra is. Elmentünk a Böske forráshoz, meglátogattuk az erdei iskolát, felsétáltunk a Templomvölgybe, ittunk a falu friss, hűs kútvizéből.
Délután Szepsy Eleonóra tartott előadást Nők a költészetben címmel, és átadta nekünk a költőiskolában szerzett tudását, tapasztalatait. Hasznos irodalmi, költészettani ismeretekkel lettünk gazdagabbak. Az esti bográcsozás közös munka eredménye volt, ahol a „sok kéz hamar kész” igazsága érvényesült, és az elkészült birkapörkölt – Dinnyés Józsefék jóvoltából – felejthetetlen vacsoránk lett.
Vasárnap tovább folyt az alkotómunka a táborban, és értékes alkotások születtek mind a képzőművészek, mind az irodalmárok keze nyomán. A délután ismét a kirándulásé volt. A kis csapat felkerekedett és Fallóskútra ment autóval, ahol a Mária-kegyhely nevezetességeit néztük meg. Hazafelé a bátrabbak a nehezebb, de talán a szebb utat választották, és gyalog tették meg a lefelé vezető utat Mátrakeresztesig, gyönyörködve a táj szépségeiben. Az esti éneklést a szomszéd harmonikamuzsikája kísérte vidáman.
A tábor zárónapján, hétfőn élményekkel feltöltődve, alkotásokkal gazdagodva és athénés hitünkben megerősödve tértünk haza. A jó szándék, a közös akarat, az együttműködés és az önzetlen cselekedetek tették olyan nagyszerűvé a tábort.
Az Athéné Alkotó Kör alkotótábora az NCA, a Nógrád Megye Önkormányzata, Pásztó város Önkormányzata és Kriston Péter úr és Szabó Mihály úr önzetlen támogatása nyomán jöhetett létre. Köszönet nekik érte!
Kedves Olvasó! Kérlek jöjj el hozzánk augusztusban a Kultúrház Klub Galériájába ,és tekintsd meg a kiállítást, hogy átadhassuk azt a szépséget, értéket, ami Mátrakeresztesen, az alkotótáborban született!

cikk: Kontra Marika
fotó: Bottyán Katalin